Rekordstor manifestation för ökad tillgänglighet
Trehundra personer från hela Sverige demonstrerade utanför Rosenbad för ny diskrimineringslag. Distriktet var väl representerat med medlemmar, styrelseledamöter och kanslipersonal.
Torsdagen den 30 maj står närmare trehundra personer utanför Rosenbad i den hittills största Torsdagsaktionen. Regeringens ministrar möts av flygblad på väg in till veckans regeringssammanträde, precis som de flesta torsdagar de senaste två och ett halvt åren. Den samlade handikapprörelsen kräver ett lagförslag som klassar otillgänglighet som diskriminering och den här torsdagen har personer från hela landet kommit till Stockholm för att delta i aktionen.
-Jag proteterar mot att regeringen bara pratar och inte handlar, säger Stig Bryttne vid avspärrningarna utanför Rosenbad. Han sitter på rollator och i handen har han ett blått flygblad med texten 923 dagar. Sig Brytte har kommit med buss från Göteborg tillsamman med ett fyrtiotal andra SRF-medlemmar.
-Vi i distriktet bestämde oss för att göra den här resan och då ville jag följa med. Resan till Stockholm var gemytlig med lekar och god stämning, berättar Stig Bryttne.
923 dagar
Det har gått 923 dagar sedan utredningen Bortom fagert tal föreslog en lag som klassar otillgänglighet som diskriminering. Sedan dess har den samlade handikapprörelsen väntat på ett lagförslag från regeringen, som diskuterar frågan internt.
Folkmassan står i en halvcirkel utanför avspärrningarna framför Rosenbad, många sitter i rullstol, många har vit käpp, i händerna fladdrar de blå lapparna med texten 923. Dagens aktion heter Torsdagsaktionen XL och fler än någonsin deltar.
-Det känns väldigt bra, jag tror vi är ett 80-tal personer från SRF, säger förbundets ordförande Håkan Thomsson.
- Jag tror att de ministrar som passerar har svårt att vara oberörda av att se hur många som står samlade här. Det är en viktig markering, tycker jag.
-Dessutom ett väldigt positivt exempel på att vi kan ha ett konstruktivt samarbete inom handikapprörelsen, det är också en viktig sak.
-Sedan är det viktigt att synas, att allmänheten och politikerna ser oss ute på gatorna, säger Håkan Thomsson.
Klockan närmar sig nio på förmiddagen, regeringssammanträdet är inlett och Torsdagsaktionen XL samlar sig till en gruppbild.
-Tack snälla ni, detta visar att vi inte ger oss, att vi kommer fortsätta tills vi får ett besked från regeringen, säger Maria Johansson, ordförande i DHR, innan gruppen skingras.
-Det var häftigt, men vissa ministrar verkar ha varit lite fega och smitit in bakvägen, säger Ineke Witte Henriksson från Kungsbacka.
-Integrationsminister Erik Ullenhag, som ansvarar för diskrimineringsfrågorna kom fram till mig där jag stod invid avspärrningarna, men han hade inte mycket tid, säger hon.
-Jag tror det var väldigt lyckat att vi åkte hit. Det är synd att Stockholm ligger så långt bort för vi skulle behöva vara med varje torsdag, säger Ineke Witte Henriksson med ett skratt. I handen håller hon ett dokument i punktskrift som han försökt lämna över till passerande politiker.
-Det har dom säkert väldigt svårt att läsa. Jag hoppas det ger dem en tankeställare, att de tar åt sig och inte bara kör över oss som jag tycker att de gör. Texten i Ineke Witte Henrikssons punktskriftsdokument lyder:
”En liten tankeställare.
Kan ni inte läsa det här? Be då en granne eller anhörig om hjälp. Nu förstår ni kanske hur det är för oss synskadade att få era skattsedlar, broschyrer och annan post på ett sätt som vi inte kan tillgodogöra oss. Tänk efter före och se till att också vi kan känna oss fullständigt delaktiga i samhället”.