”Naturliga ledstråk är bäst”

Hur gör man en miljö lättare att orientera sig i för den som inte ser? Stockholms stad har utrett brister och möjligheter på några av Stockholms förortstorg.

Torget i Kärrtorps centrum är en vidsträckt grå yta som varit omöjlig att orientera sig på utan syn om där inte funnits konstgjorda ledstråk, i form av mörka stenplattor med vågmönster som går att känna med vit käpp.  Följer man ledstråket kan man ta sig tvärs över torget mot tunnelbana och affärer. I samband med att utvärderingen presenteras testar ett femtontal personer med synskada tillgängligheten på torget i praktiken.
-De här plattorna är en nödlösning, säger Håkan Thomsson, ordförande i Synskadades riksförbund.
- Man får lägga dem där de är bättre än ingenting. Det bästa är naturliga ledstråk, som en mur, gräskant eller trottoar.
-Här på torget står cyklar uppställda vid en mur. Det vore bättre att ha muren som ledstråk och ställa cyklarna en bit ut på torget, säger Håkan Thomsson.
Ett annat problem är att ledstråken täcks av snö och is på vintern. Både kännbarheten med käpp och kontrasten mot omgivande underlag försvinner. Detta är ett ständigt och svårlöst problem när man lägger konstgjorda ledstråk utomhus och ett ytterligare skäl att istället skapa naturliga ledstråk.Berit Mårtensson från Stockholms stads trafikkontor och Emma Newman som forskar kring ledstråk och ansvarar för utvärderingen av förortstorgen är med på vandringen och lyssnar på synpunkterna.Klagomålen gäller dels svårigheter att följa ledstråken när de svänger tvärt, dels dåliga kontraster.
-De här plattorna var svarta från början, men väder och slitage har gjort dem gråa. De vita plattorna blir aldrig riktigt vita och de svarta aldrig riktigt svarta, säger Berit Mårtensson från Stockholms stads trafikkontor.
- Det kan vara svårt att kombinera bra kännbarhet och bra kontrast. En möjlig lösning är att ha ett speciellt ledstråk med bra kontrast och ett annat ledstråk som är kännbart, säger Emma Newman.
Johan Rosengren