Ledare: Våra prioriteringar inför valet nästa år
Kaj Nordquist pekar i denna ledare på att det nu är styvt ett år till nästa val 2014. Ledaren skrivs på sommarstället i Öregrund som ligger i Uppsala län strax norr om Hallstavik, där Stockholms län tar slut norrut.
Synskadades riksförbund, Stockolms och Gotlands län har som exklusiv uppgift inom politiken att försöka påverka Stockholms läns landsting. Det är ingen annan än vi som ska företräda synskadade inom länet och försöka förbättra situationen för oss.
Om man vill lyckas i arbetet, så handlar det om att ställa rimliga krav. Och att påverka allmänhet och politiker till en förståelse för vad vi verkligen vill. Ser man bakåt, så har vi lyckats få till exempelvis både färdtjänst och syncentral i landstinget. Hade vi inte tydligt pekat på att detta är saker som vi behöver, så hade annat prioriterats.
Verklig politik handlar om att ta beslut och prioritera vad som skattepengar ska användas till. Det finns alltid hur många behov som helst, hur många grupper med svårigheter som helst och ur många bra förslag till lösningar på problem som helst.
Politiken är ett sätt att besluta. Möjligen något långsamt och komplicerat. Men vi har aldrig sett något bättre system än det demokratiska beslutsfattandet.
För att vi ska få vår vilja igenom, i konkurrens med så många andra, så krävs att vi ställer rimliga krav. Krav som inte bara vi själva uppskattar, utan också andra kan tycka är rimliga och rättvisa.
Säker tunnelbana
Inför valet 2014 tänker distriktet prioritera frågan om att vi säkert kan åka tunnelbana själva. Och då är det viktigaste för att du och jag ska klara oss i tunnelbanan att vi inte ramlar ner på spåren. Så väggar som skyddar oss är lösningen. Denna fråga ska vi peka på i alla sammanhang inför valet 2014. Det innebär inte att vi inte har annat som också är viktigt. Men det betyder att vi ska försöka få politiker och folk att hålla med oss om detta. Det ska vara säkert att åka tunnelbana själv. Det ska inte vara farligare att åka tunnelbana för oss som inte ser perrongkanten än att färdas i bil.
På alla perronger
Att nå framgång innebär inte att i oktober 2014 har alla tunnelbanestationer försetts med väggar. Men det skulle kunna betyda att de styrande politikerna efter valet tar med frågan i arbetet med att skapa nya tunnelbanelinjer och att när äldre stationer ska byggas om, så kommer där att bli skyddande väggar. För ingen ska av misstag kunna ramla ner på spåren. Nu är det fortfarande sommar och själv är jag norr om vårt län. Här är det Uppsala län. Det är dyrare och sämre kollektivtrafik än hemma och inga tunnelbanor här.
Vi ska gå före
Jag tycker dock att vi i Stockholm med omnejd ska ligga före och visa på lösningar. Och om vi nu får våra väggar, så varför kan inte andra delar av landet börja fixa säkra tågstationer?Än är det sommar, solen skiner och hur luktar kaprifolen egentligen? Vet inte hur den ser ut, men jag har den kanske i trädgården.
Kaj Nordquist; Ordförande SRF Stockholms och Gotlands län