Rapport från styrelsemötet i juni

På ärendelistan till styrelsemötet i juni stod en del olika saker som ledamöterna skulle behandla, diskutera och fatta beslut om.

Tertial var ett nytt begrepp för mig, som jag fick kolla upp på internet gällande betydelsen: tredjedelsrapport av året. Helt enkelt en summering av distriktets arbete enligt arbetsplanen från den första januari till den sista april. När jag var ute på nätet och sökte efter ordet, kom jag att tänka på, hur lätt och smidigt det är att få information om allt - och nästan om alla också. Tänk att vi synskadade också har den möjligheten tack vare alla olika hjälpprogram som finns. Jag själv kunde ju läsa vanlig text till för cirka tio år sedan, så denna ”dagsfluga” har ju funnits för mig hela tiden. Men hur gjorde man förr innan internet var uppfunnet? Vilka möjligheter fanns då? För att få svar på mina funderingar, ringde jag till ett par medlemmar, som kunde berätta om tiden före internet. Det var inte så länge sedan faktiskt.
Men nu åter till styrelsemötet och tertialen. Rapporten innehöll redovisning från olika områden, hur man hade jobbat, målsättning och indikatorer. Det blev diskussion om hur man skulle arbeta vidare med dess tydlighet, målsättning och mätbarhet/resultat. En av dessa målsättningar är att utveckla denna medlemstidning. Hur gör man detta? Bland annat genom att en styrelseledamot rapporterar från styrelsemöten och indikator är åtta rapporter och i tertial 1 kan man läsa resultatet hittills. Styrelsen gick igenom ärendehantering/delegationsordningen och det blev några små ändringar. I handlingen framgår vilka ärendebeslut som fattas av representantskapet, styrelsen, arbetsgruppen, ordföranden och kanslichefen. Vid förfall för ordföranden är det en viss ordning styrelseledamöter inträder. Det är bra för alla att veta vem/vilka och i vilken ordning man ska stå vid rodret både i stiltje och i storm.

Rådslag
SRF:s programutskott har skickat ut rådslag till alla distrikt- och lokalföreningar samt andra berörda organisationer för att diskutera om SRF:s värdegrund och att få en bild utav hur medlemmarna ser på några delar av verksamheten. Rådslaget innehåller olika påståenden som man ska diskutera och komma med synpunkter på. Man byter åsikter med varandra och får igång debatt i frågor som finansiering, synen på medlemskap, förhållandet till diagnosföreningar och rehabilitering. Det är ju tecken på utveckling eller viljan till det åtminstone. Och framförallt när det uppmuntras till ventilation. Öppet och demokratiskt, alla ska kunna göra sin röst hörd. Styrelse/personal hade diskuterat kring de här frågorna under konferensen i maj. Nu valdes två ledamöter som ska sammanställa svaren till programremissen till nästa styrelsemöte i augusti.

Höstmötet
På mötet diskuterades också om höstmötet, främst praktiska delar kring mötets genomförande och det hördes rapporter från representationer samt arbetsgrupper. Alla ärenden och frågor är viktiga, det diskuteras och läggs fram olika synpunkter. För min egen del är jag nästan smått förtjust i tertialen och brevet från programutskottet tål att läsas fler gånger.
Sirkka Husso sitter i distriktets styrelse