Kaj Nordquist

Ledare: Att komma igen

Kaj Nordquist pekar i denna ledare på behovet av att komma igen. Människor som blivit synskadade behöver komma igen. Organisationen av synskadade behöver komma igen. Och det svenska samhället behöver komma igen.

100 år har vi i distriktet och våra föregångare arbetat för att förbättra situationen för synskadade i vår del av landet. Sverige och Stockholm har givetvis förändrats från 1913 till 2013.

Men vi ska nog konstatera att om man jämför läget för våra grupper då och nu i förhållande till andra, så har förändringen inte varit riktigt så stor. Förvärvsarbete som innebär en verklig egen försörjning är det knappast någon större andel som har. De av oss som hörs tydligt utanför organisationen, blir tagna på allvar, och syns i samhället är ganska få.

Å andra sidan så är det retoriska läget mycket bättre nu än då. Inom politiken talar man ofta med positiva förtecken om handikapp-/funktionshindersfrågor. Men konkreta förbättringar är mer sällsynta. Direkta fördomar är numer inte acceptabla alls. Ingen kan alltså, utan att göra bort sig, prata nedlåtande om oss i tidningar, radio eller tv.

Och låt oss inte glömma att det alltid är bättre att folk talar positivt om oss. Betänk motsatsen. Det vill säga att det vore helt ok att vara nedlåtande, arrogant och allmänt föraktfull mot oss och att ingen skulle reagera. Så skulle det kunna vara i en sämre värld än den vi har nu.

100 år har vi arbetat. Mottot för vårt kommande medlemsforum och firande är ”Då, nu och sen då”. Alltså ska det finnas ett sen då i denna text.

För den enskilde individen krävs att vi försöker hjälpa till att bygga upp självsäkerhet och stolthet över den egna personen. Människor som blivit synskadade behöver komma igen.  Och distriktet kommer att driva ett projekt som handlar om det och beskrivs på annan plats i tidningen.

Vi behöver bli fler medlemmar, fler funktionärer och ha fler aktiviteter. Organisationen av synskadade behöver komma igen. För länge har vi nu hängt med huvudet och fått se organisationen krympa. Det är nödvändigt att bryta med denna nedgående trend.

SRF, Synskadades Riksförbund, måste flytta fram sin påverkan i samhället. Under 2014 ska vi arbeta för att få politiker i valrörelse att uppmärksamma några av våra frågor. Det finns tillgängliga böcker, tidningar och fungerande socialförsäkringar. Men inte fungerar färdtjänst som vi vill ha det, inte bedrivs rehabiliteringen som vi vill ha den och inte leder skolutbildningen självklart till jobb. Så det svenska samhället behöver komma igen.

Då och nu har vi uppnått en hel del, men sen då innebär både att försvara vad vi har och att komma vidare. Komma vidare så våra grupper inte bara blir marginaliserade som vi varit så många gånger förr.

Om du känner människor som inte är medlemmar eller funktionärer, fråga dem om att komma med. Om du upptäcker saker som borde förbättras inom organisationen, så lägg förslag. Om du ser saker i samhället som inte är bra för oss, så tala om det högt och tydligt.

Distriktet kommer att arbeta vidare i minst 100 år till, var så säker.

Kaj Nordquist; ordförande Synskadades Riksförbund Stockholms och Gotlands län