Så arbetar vi

Detta är ett axplock ur distriktets verksamhet de senaste veckorna.

Den 28 november höll distriktet ett ögonseminarium i Gotlandssalen om åldersförändringar i ögats gula fläck. Överläkare och professor Anders Kvanta från Sankt Eriks ögonsjukhus föreläste och därefter gavs gott om tid för publiken att ställa frågor.

Den 21 november anordnade distriktet en temakväll om arbetsmarknad och arbetssökande. Föreläsningar av Åsa Blomqvist på Arbetsförmedlingens synteam och av Mikael Ståhl från riksförbundet, som berättade om ny statistik, varvades med frågestunder och diskussioner.

Helgen den 16-17 november arrangerade distriktet en träff för föräldrar med synnedsättning och deras barn. Den kända psykologen och författaren Alf  B Svensson föreläste på temat ”Våga vara förälder” och föresläsningen följdes av diskussion och erfarenhetsutbyte. Ett ytterligare pass handlade om att laga mat tillsammans med sina barn när man har en synnedsättning. Barnes gick samtidigt ut i skogen med personal från Civilförsvarsförbundet och lärde sig hur man gör om man går vilse. Det var en lyckad träff som deltagarna var mycket nöjda med.

Den 10 november hölls en återträff för deltagare och ledare på distriktets sommarläger på Kärsön och på Gotland. Ett femtontal barn- och ungdomar dramatiserade och spelade upp lägerminnen, åt och umgicks med varandra.

Den 26 oktober höll distriktet höstmöte, där arbetsplan och rambudget för nästa år antogs. Verksamheten kommer att präglas av att 2014 är ett valår. Ett par veckor efter höstmötet så träffades distriktets styrelse och kanslipersonal under en måndagseftermiddag för att kläcka idéer och diskutera den exakta utformningen av nästa års verksamhet.

Höstmötet gjorde två uttalanden, riktade till landstinget. Det första handlade om plattformsväggar.
-Vi efterlyser en ambitiös satsning på plattformsväggar i Stockholms tunnelbana. Det skulle på ett avgörande sätt öka säkerheten för synskadade men också för andra resenärer.

Det andra uttalandet handlade om lotsar i vården.
- Vi kräver därför att landstinget inrättar vårdlotsar för bland andra synskadade. Lotsarnas funktion ska vara att ge vägledning till personer som har svårt att använda internetbaserade tjänster och som behöver stöd för att få tillgång till hela utbudet inom hälso- och sjukvården.