Vem är du Hamaddah Monsour?
-Jag har haft tur, men också fått kämpa mycket, säger 23-årige Hamaddah Monsour, som kom till Sverige från Somalia för drygt fyra år sedan. Som ny ombudsman i distriktet blir en av hans huvuduppgifter att argumentera för plattformsväggar i tunnelbanan.
-Jag har alltid varit synskadad, men såg bättre när jag var yngre, berättar Hamaddah Monsour. Sitt första dryga halvår i Sverige väntade han på uppehållstillstånd, utan möjlighet till utbildning eller kontakter med det svenska samhället.
-Jag kände att jag förlorade en massa tid genom att bara gå och vänta. När jag fick uppehållstillstånd kämpade jag hårt för att ta igen den tid jag tyckte jag hade förlorat.
-Utbildningen i Svenska för invandrare, som skulle pågått i två år, var jag klar med på ett halvår. Sedan läste jag in gymnasiet på en folkhögskola utanför Gävle. Jag tar examen i vår, efter 2,5 år istället för 4 som alla trodde det skulle ta. På skolan är jag den ende med flyktingbakgrund och med synskada. Det var där jag lärde mig svenska ordentligt. Det var jättesvårt i början.
-Det var också då jag blev aktiv i SRF och i Unga synskadade.
Hamaddah Monsour sitter idag i styrelsen för SRF Gävleborg och är distriktsordförande i Unga Synskadade. Vägen till ombudsmannatjänsten i SRF Stockholms och Gotlands län gick via SRF:s ettåriga traineeprogram. Han praktiserade på distriktet i maj förra året och började arbeta som ombudsman i januari.
-Oerhört spännande. Jag får ägna mig åt frågor jag brinner för, säger Hamaddah Monsour.
Vad kommer du att göra?
-Vi har delat upp arbetet på ett nytt sätt mellan oss ombudsmän. Vi kommer att arbeta så att två ombudsmän arbetar med varje fråga, men att en av oss är huvudansvarig. Jag är huvudansvarig för resandefrågor. Till en början kommer jag att arbeta med frågor kring kollektivtrafik, men på sikt också med färdtjänst.
-Det är väldigt intressant. Jättestort, men väldigt intressant.
Hamaddah Monsour kommer också att arbeta med arbetsmarknadsfrågor och internationella frågor.
-Jag har fått ägna mig åt det jag är mest intresserad av.
-Jag kommer även att sköta kansliets kontakter med intressegrupperna för arabisk- persisk och kurdisktalande. Jag vill locka dem att bli mer aktiva hos oss, i våra lokalföreningar.
Vilka frågor kommer du att driva kring resande?
-I år, i och med att det är valår, så har distriktet beslutat att driva kravet på plattformsväggar i tunnelbanan som vår prioriterade fråga. Vi kräver att man i första hand bygger plattformsväggar i de största stationerna, som t-centralen.
Hur kommer du att påverka?
-Genom kontakter med politiker. Under våren bjuder distriktet in politiker från de olika partierna till frukostmöten. Där finns en möjlighet att föra fram våra argument. Vi har också börjat bygga allianser med andra organisationer, med DHR och Handikappförbunden, men också med organisationer utanför handikapprörelsen som pensionärsorganisationerna och Rädda barnen.