Ledare: Världen runt omkring
Kaj Nordquist pekar i denna ledare på behovet av att veta vad som pågår i det omgivande samhället. Det är kanske tydligare ett valår, men gäller förstås annars också.
Nu är det 2014. Eyvind Jonsson hette en svensk författare som skrev en bok som hette ”Nu var det 1914”. Titeln fick sin laddning av att det var det året då första världskriget bröt ut.
Det är i sommar hundra år sedan nästan hela Europa förvandlades till ett enda stort slagfält. Det var inledningen till detta nittonhundratal som man kan säga tog slut i och med berlinmurens fall 1989.
Det finns knappast någon kvar längre som verkligen var med under första världskriget. Alltså levde och begrep vad som hände, som vuxna människor förhoppningsvis gör.
Däremot är det så att vi allihop fortfarande lever med konsekvenser av vad som bröt ut som en kedjereaktion från ett skott i Sarajevo 1914. Det är inte mer än tio år sedan processen då stora delar av det före detta Sovjetimperiet återigen kom in i Europa. Det Europa länder som Tjeckien, Slovakien och Polen alltid tillhört. Men som konsekvens av fortsättningen på första världskriget, alltså det andra världskriget, hamnat bakom järnridån.
Och vad har nu det här med SRF Stockholms och Gotlands län att skaffa? Det kan någon med fog fråga sig. Är det inte bara den som skriver detta som råkar vara road av historia?
Det sista är naturligtvis sant, men det finns något mer i saken. Världskrigen passerade och vi i Sverige var inte med. Det gjorde att efter andra världskriget blev vi ett av världens rikaste länder. Det berodde på att vår industri inte var sönderbombad och befolkningen frisk och välutbildad. Alltså hade Sverige råd att utveckla en omfattande välfärd. Så läget för synskadade blev mycket bättre än i andra länder från femtiotalet och framåt.
Sverige drog av sina erfarenheter från 1900-talet slutsatsen att vi skulle satsa på FN och bistånd till fattigare länder. För oss var det givet att stödja andra som inte sluppit krigen. Därför var det inte konstigt att vi i SRF Stockholms och Gotlands län började stödja våra kollegor i Bosnien efter de jugoslaviska krigen på 1990-talet.
Och nu kommer då funderingen för framtiden.
Från 1700-talet och framåt har Europa, senare inklusive förenta Staterna, varit den del av jorden där alla viktigare trender skapats. I Sverige har vi varit med på skutan. Inte alls på kaptensplats, på bryggan, men vi har varit med där de stora linjerna skapats.
De stora linjerna är sådant som mänskliga rättigheter, demokrati och allas lika värde. Respekten för alla osv. OK, allt har inte alltid varit bra och mycket har inte ens varit bra alls. Men hela tiden har dessa värderingar varit grunden för vårt samhälle.
Nu ser det ut som om ledartröjan för mänskligheten går över från Europa och USA till Asien. Och exakt vad det kommer att betyda vet inte jag. Vet inte om allas lika värde kommer att vara grunden. Vet inte om demokrati är det som gäller. Vet inte om mänskliga rättigheter är något som man måste räkna med.
Och bara en konkret detalj. Just nu domineras utvecklingen av mobiler av Apple i Kalifornien. Och i de senaste apparaterna finns talande system redan i själva burken. Kommer nästa omgång av mobiler, de som leder trenden, också att ha anpassningarna direkt i mobilen. Eller bryr sig kinesiska/sydkoreanska/japanska företag inte om sådant? Den som lever får se.
Kaj Nordquist; Ordförande SRF Stockholm och Gotlands län