Motioner till kongressen
Distriktets årsmöte den 26 april ska ta ställning till sex motioner som man kan skicka vidare till SRF-kongressen i höst. Detta kan bli distriktets motioner. De återges här i förkortad form:
Stödet i skolan
En SRF-rapport från 2013 visar på stora brister i skolornas stöd till elever med synnedsättning. SRF Stockholms och Gotlands län föreslår att SRF under den kommande kongressperioden driver frågan om att kunskap om funktionsnedsättningar och behov hos elever med funktionsnedsättning ska ingå i rektorsutbildningen och i den grundläggande lärarutbildningen. Samt att SRF under den kommande kongressperioden driver frågan om lärares rätt till fortbildning för att kunna möta behov hos elever med funktionsnedsättning.
Ledsagning och annat stöd
Domstolarna har blivit striktare när det gäller att ge personer med synnedsättning stöd enligt LSS (lagen om stöd och service till visa funktonshindrade). Ett sätt att möta detta är att stärka den andra lag som ger rätt till stöd – socialtjänstlagen. SRF Stockholms och Gotlands län föreslår att SRF fortsättningsvis arbetar för att genomföra det förslag som lämnats av LSS-kommittén. Kommittén föreslår att socialtjänstlagen ska kompletteras med en bestämmelse om att personer med funktionsnedsättning ska tillförsäkras goda levnadsvillkor.
Utbildning via dator
Många av de utbildningsplattformar och webbaserade informationskanaler som finns för elever, föräldrar och pedagoger, fungerar dåligt eller inte alls tillsammans med de anpassningar som används av personer med synnedsättning. SRF Stockholms och Gotlands län föreslår att SRF under den kommande kongressperioden arbetar för att digitala utbildningsplattformar och skolwebb ska kunna användas av alla elever, studenter, vårdnadshavare, och pedagoger med synnedsättning.
Könskvotering
SRF Stockholms och Gotlands län föreslår att kongressen beslutar att antalet kvinnor och män ska vara lika inom förbundsstyrelsen och i alla distriktsstyrelser, och att förbundsstyrelsen får rätt att ändra sammansättningen inom distriktsstyrelserna om så krävs. Dessutom ska förbundet sträva efter att de ledande posterna bland de anställda fördelas lika mellan könen.
Koder och digitala lösningar
Vi lever i ett samhälle fyllt av koder, lösenord och digitala lösningar. Problemet med denna utveckling sett ur vår synpunkt är att exempelvis den kod som ska skrivas in inte är tillgängligt via ljud. Det är svårt för oss att använda bankID och att tillräckligt snabbt slå sin kod på ett tangentbord, en touch screen eller i en bankomat. Synskadades Riksförbund i Stockholms och Gotlands län kräver att Synskadades Riksförbund arbetar för att undanröja ovan skildrade hinder för vår fulla delaktighet.
Hur mår vi som synskadade?
SRF Stockholms och Gotlands län föreslår att SRF tar fram ett självskattningsverktyg för att mäta delaktighet, rehabilitering och självkänsla. Samt att detta material förs ut i organisationen så att distrikt och lokalföreningar får stöd att arrangera aktiviteter där dessa frågor diskuteras.