Kaj Nordquist. Foto: Åsa Nilsson
Min sista ledare i Vår Synpunkt
Detta är av allt att döma den sista ledaren jag skriver i Vår Synpunkt. Så den blir mer personlig än ledarna brukar vara. Vill säga några saker till den som kommer efter mig och till de enskilda medlemmarna i SRF Stockholms och Gotlands län.
Ordförandeskapet i SRF Stockholms och Gotlands län är ett tungt oh viktigt uppdrag inom rörelsen av människor med synskador. Ansvaret är att hålla ihop det största distriktet. Hålla ihop ett stort kansli, hålla ihop många lokalföreningar och se till att direktanslutna medlemmar har en bra verksamhet.
Politiskt ska man bevaka i första rummet Stockholms läns landsting. Det är distriktets allra viktigaste arena och den del av svensk politik som bara vi har ansvar för att hålla koll på. Kommuner och nationell politik ska skötas av andra. Om vi behöver hjälpa till där, så kan vi göra det.
Den som är ordförande ska vara kanslichefens chef, se till att styrelsearbetet fungerar bra och att distriktet gör det som årsmöten beslutat. Och det som vi får pengar för att göra. Vår främsta finansiär är Stockholms läns landsting och ingen annan. Visst kommer det pengar från Arbetsförmedlingen, eget sparande och synskadades stiftelse i Stockholms och Gotlands län. Men det är mycket mindre pengar än vad som vi får från landstinget. Tyvärr är medlemsavgifterna inte av den betydelse som vore naturlig. Just nu har vi också en hel del pengar från Allmänna arvsfonden, eftersom vi bedriver ett projekt.
Allt detta ska skötas på ett sätt så att inget äventyras. Ansvaret är för en budget om drygt 11 miljoner kronor. Och det är givetvis fler som är inblandade, men ordföranden är den som faktiskt har det yttersta ansvaret. Den som ska se till att inget blir fel, går illa eller barkar helt åt skogen.
Distriktsordförandeskapet är inte arvoderat i något avseende som har någon realistisk relation till tyngden av uppdraget. Ett arvode klart under 2000 per månad och inget betalt alls för uppdrag som att skriva ledare och ingenting för att vara ansvarig utgivare för Vår Synpunkt. Om du har en egen firma registrerad och behöver vara på kansliet på arbetstid, så är den förlorade arbetsförtjänsten begränsad till 800 kronor om dagen. Ingen av de anställda på distriktet har en så dålig lön.
Visserligen utgår ett sammanträdesarvode för styrelsemöten. Men för möten i arbetsutskottet utgår ingenting. Och under år 2013 var det exempelvis många fler möten i arbetsutskottet än i styrelsen.
Ansvaret är för en budget om över 11 miljoner kronor, 18 anställda och skötande av formella relationer till auktoriserade revisorer, Stockholms läns landsting och allmänna arvsfonden.
Eftersom jag inte talar i egen sak längre, så tycker jag det är helt på sin plats att skriva det ovanstående. Väl medveten om att distriktet är snålare, grinigare och mer ogint i frågan än både DHR distriktet och HSO-distriktet. Och det är de två organisationerna man realistiskt sett ska jämföra sig med. De två organisationer som arbetar på samma arena.
Konsekvensen av det här sättet att arvodera ordföranden är att det antingen krävs en person som är tämligen välbeställd redan eller en pensionär. Om någon undrar vilken av de två sorterna jag var, så under tiden i riksdagen (2003-2006) hade jag bra betalt. Annars var det inte fett precis att pyssla med distriktet.
Om vi nu lämnar de tråkiga resonemangen om pengar, så vill jag peka på det tre stora utmaningarna som jag ser dem:
För lite nya medlemmar
I princip har vi bara blivit färre och färre sedan 1990. Och den trenden måste vändas och det ordentligt.
Alldeles för ensidigt beroende ekonomiskt av Stockolms läns landsting
Egentligen har vi av oss själva inte råd med mer än ca 20 procent av den verksamhet som vi har nu. Jag tror inte landstinget helt plötsligt blir helt iskallt mot oss. Men den som ska leda distriktet måste arbeta för att det skapas ordentligt inflöde av pengar från andra finansiärer.
För lite koll på omvärlden
Inom hela SRF måste vi utveckla betydligt bättre metoder för att hänga med i vad som händer i omvärlden.
Jag har själv skrivit på ett anställningsavtal med en annan organisation inom funktionshindersområdet och börjar under hösten arbeta heltid där. Avser att lämna alla uppdrag som följer av att vara ordförande i distriktet i och med årsmötet i april 2014. Inom ett område fortsätter jag gärna arbeta inom distriktet. Jag står alltså till förfogande för det internationella arbetet även framgent.
Kaj Nordquist
I skrivande stund ordförande i SRF Stockholms och Gotlands län
Fakta: Valberedningen föreslår årsmötet att ordförandens årsarvode ska vara 38 procent av prisbasbeloppet vilket i år blir 16.872 kr.