Film och sociala medier - nya sätt att nå ut
För att belysa en av distriktets valfrågor startas nu ett filmprojekt som kommer göra sociala medier till en ny del i påverkansarbetet.
Bakom varje fråga som Synskadades riksförbund jobbar med finns en historia. Historien om vad avsaknaden av plattformsväggar har fått för konsekvenser kommer i höst att belysas i ett projekt som ska få människor att inte bara relatera till fakta, utan också till känslor.
I filmer som sprids genom Youtube och i andra sociala medier kommer tittarna få möta personer som har fallit ner på spåret och tunnelbaneförare som har varit med vid en olycka. Och de här filmerna görs av mig, Caroline Gollungberg.
Målet med projektet är att allmänheten ska börja prioritera frågan om plattformsväggar. För trots att det är många personer med synskada som faller ner på spåren så är alla resenärer i tunnelbanan utsatta för fara.
Därför kommer projektet att använda en så kallad hashtag (#), som fungerar som ett namn på internet och lyder: #ingenskafalla – säkert för alla.
Det där med hashtags, sociala medier och internetförkortningar kan låta svårt. Men det ger ett enormt genomslag i politiskt arbete. Visste du till exempel att Filippa Reinfeldt har 12 000 följare på det sociala mediet Instagram? Hon har med andra ord ett alldeles eget media för att nå ut med sin politik, och det har hon skapat själv.
För att ge en motivering till varför distriktet väljer att satsa på det här arbetet så väljer jag att citera en av intervjupersonerna som är involverad i projektet.
- Jag hade tur när jag föll. Jag kunde ha slagit i huvudet eller blivit påkörd. Som synskadad, berusad eller om det så bara är lite halt, så är tunnelbanan en extremt farlig miljö.
Och avslutningsvis, tänk hur många flugor man kan slå i en smäll. Med det här projektet får vi på distriktet även en chans att leva som vi lär. Därför kommer det finnas tillgängliga filmer för personer med synskada, hörselskada och med textning på engelska.
Caroline Gollungberg