Att nå fler

Distriktet satsar på att bygga upp kontakter med synskadade som talar arabiska eller afrikanska språk och lite eller ingen svenska.

-Behovet av information är stort, säger Hamaddah Mansour, ombudsman i distriktet. Han har just avslutat ett första möte med ett tiotal personer med synnedsättning som har arabiska som modersmål.

-De har i vissa fall bott länge i Sverige, men vet väldigt lite om SRF och om Syncentralen. På mötet kunde Hamaddah Mansour ge information direkt på arabiska.

-De fick den information de behöver på sitt eget språk. Många frågor handlade om vad SRF är för något, vilken funktion vi fyller. Många saknar kunskaper om vad föreningsliv är för något.

-Vi kommer att hålla träffar om möjligheter till jobb och utbildning och även ordna andra aktiviteter, det finns  ett stort intresse av att  möta andra i samma situation. Det vi erbjuder är hjälp att komma in i samhället.

Distriktet kommer också att hålla träffar för flyktingar med synnedsättning från Afrika.
-De talar flera olika språk, det är en intressant utmaning, säger Hamaddah Mansour, som själv talar somaliska, arabiska och engelska.
-Det räcker långt, men vi kommer att behöva tolkar. Distriktet kommer att hjälpa till med att dra igång aktiviteter och studiecirklar.
-Deltagarna är en del i det här samhället. Vi arbetar för att alla ska vara lika delaktiga. Vi kan bidra. Vi kan göra mycket, säger Hamaddah Mansour.