”Vi måste fortsätta kräva tillgänglighet”
Distriktets arbete för medlemmarnas arbetsmöjligheter är viktigt men svårt, anser Pia-Lena Krishél, ombudsman på distriktet. En av svårigheterna är att samhället slår ihop olika funktionsvariationer till en och samma grupp, något som hon tycker sig se
exempel på lite över allt.
- I dokument i regeringsförklaringen ser jag ofta orden ”anpassat för funktionshindrade”. Ett exempel på det är förslaget om flexjobb. Det är mer anpassat efter personer vars funktionshinder går i skov, och inte är konstant, som en synnedsättning är.
I kontakten med arbetsförmedlingen finns det mycket att jobba på, men som distriktet inte når på grund av organisationernas olika uppbyggnad.
- Det är ett stort problem att arbetsförmedlingen är nationell. Där kan jag inte trava in och säga att jag jobbar för SRF Stockholms och Gotlands läns medlemmar, säger hon.
Ett hinder som Pia-Lena själv upplevt är den dåliga tillgängligheten när man söker jobb via nätet. Om man som arbetssökande kastas in i en extern ansökan så kan den vara otillgänglig, trots att arbetsförmedlingens hemsida har fungerat bra. Då hamnar den arbetssökande i ett limbo mellan myndighet och näringsliv.
Arbetsförmedlingen, som tagit del av kritiken, svarar att det inte ligger i deras uppdrag att påverka enskilda företag.
- Vi måste fortsätta att kräva tillgänglighet, personlig kontakt och snabbhet i beviljandet av hjälpmedel, säger Pia-Lena Krishél.