Nya vägar till arbete
Vid sidan av arbetsförmedlingen finns det vägar till jobb som är utformade just för personer med funktionsvariationer. En av stigarna går genom landstingets praktikplatser. En annan leder till det privata initiativet Work for You, ett nytt koncept som försöker ta tillvara på individens styrkor.
6:e maj 2014, 09:16, Kista
Gruppen av deltagare på Work for you sitter i en ring och författar ett meddelande till svenskt näringsliv. De vill upplysa det svenska arbetslivet om sin förmåga att göra ett bra jobb och fånga intresset från möjliga arbetsgivare.
Med brevet vill de slå hål på förutfattade meningar om personer med synskada i arbetslivet och ersätta det med mer positiva bilder. Kompetensen i gruppen är hög. I rummet sitter bland annat fabriksägare och IT-specialister.
- Man kan väcka medlidande, men det ska vi inte göra. Vi ska få arbetsgivarna att se era kompetenser, säger Kajsa Fridberg, som är en av lärarna.
Målet är att alla deltagare ska vara i sysselsättning, men vad den sysselsättningen blir får varje individ fundera ut under resans gång. Marit Baunsgård, synpedagog, tycker sig se mycket ambition och kreativitet i val av inriktning.
- Vissa deltagare kan vara helt säkra på att de vill ut i arbete, men ju längre tiden går desto mer kan de vända sig mot studier, säger hon.
Ett exempel på en solskenshistoria är Duales Said. Han påbörjade programmet på Work for you för ungefär ett år sedan, och nu är han ute i arbete – på just work for you.
- Jag tror på mig själv i dag, säger han.
Telefonintervju 20:e november 15:03
Nu är det klart. Landstingets satsningar på praktikplatser för personer med funktionsnedsättning kommer att fortsätta till och med 2017.
- Just nu håller vi på att utvärdera hur det har gått hittills och diskuterar hur vi ska fördela de nya pengarna, säger Charlotte Ovefelt, Jämställdhetsstrateg på Stockholms läns landsting.
Under 2014 har Stockholms Läns Landsting erbjudit praktikplatser till personer med funktionsnedsättning som inte har arbete, men som står till arbetsmarknadens förfogande. Ett koncept som nu alltså kommer att fortsätta.
Praktiken kan vara i två månader eller längre med kollektivavtals-enlig lön.
Charlotte Ovefelt berättar att det hittills är 18 personer som har fått en plats. I en bank, som hon kallar det, finns ytterligare ett fyrtiotal. Att de inte fått en praktikplats än beror på att arbetet med praktikplatserna kom igång för sent.
- Vi fick skaka fram platser med kort varsel, säger hon, och tillägger att det även fanns problem för vissa individer gällande ersättningar från försäkringskassan som försvårade processen. Nu när det är klart att projektet har fått stöd för ytterligare tre år så är hon säker på att de 40 personer som finns i banken kommer att få en praktikplats.
Praktikplatserna är en del i ett mångfaldsarbete som även innefattar tillgänglighet och attitydförändring. Rekryteringsverktyget ”Rekrytera” har blivit mer användbart för personer med funktionsvariation och alla som jobbar inom landstinget kommer att genomgå en webbutbildning i normkritik och inställning.
Charlotte Overfelt har sett en viss rädsla hos chefer när det gäller att anställa personer med funktionsvariation. Det finns exempel där man har sagt blankt nej. Men det finns också solskenshistorier där man kunde hitta rätt kompetens först när den ansökande hade en funktionsvariation.
- Nu när vi har tre år till så vill jag bygga bort varenda rädsla som finns. Att alla ska kunna söka jobb handlar om mänskliga rättigheter, och vi har ett samhällsansvar, säger Charlotte Overfelt.