Kampanj och nytt projekt
Ett nytt projekt och en ny kampanj fanns högst upp på dagordningen när styrelsen mötte ordförandena i distriktets lokalföreningar.
Det har varit ordförandekonferens. Uppslutningen var god från lokalföreningarna, styrelsen var däremot lite mer sparsamt representerad. Men några tappra var vi ändå på plats.
Äldre nysynskadade
På dagordningen stod två punkter förutom den vanliga avstämningen när alla föreningar berättar vad som är på gång.
Styrelsen har tagit initiativ till ett distriktsgemensamt projekt med målgruppen nysynskadade över 55 år. Tanken är att tillsammans med syncentralen och Hjälpmedelsinstitutet erbjuda nysynskadade en möjlighet att i små grupper prova på hur man kan göra olika vardags- och fritidssysslor trots att man förlorat synen.
Komplement till landstinget
Projektet ska vara ett komplement till landstingets rehabilitering som vi ju alla vet inte alls räcker till, särskilt inte för gruppen äldre. Huvudmålet för projektet är förstås att med gemensam kraft visa nysynskadade vilken styrka och nytta man kan ha av att bli medlem i SRF och på så sätt bidra till att fler kommer med i föreningen.
Tanken är att de olika gruppaktiviteterna ska ledas av aktiva SRF:are som är intresserade av sådant som matlagning, snickeri, sömnad och vad det nu kan vara.
Att synskadade personer själva visar andra synskadade hur man löser uppgifter är också självförtroendebyggande. Självklart ska också seende assistans finnas med så att alla får det stöd som de behöver.
Styrelsens förslag var att söka medel för projektet ur allmänna arvsfonden. Ordförandemötet tyckte idén var intressant och hade en del frågor och förslag. Det beslutades också att det var en bra idé att börja med att göra en ansökan om en förstudie för att förankra projektet ordentligt.
Höstens kampanj
Den andra diskussionspunkten rörde distriktets kommande kampanj och hur den kan byggas upp och genomföras. Den allmänna bedömningen var att fysisk tillgänglighet är ett bra tema som det är lätt för medlemmar att delta i eftersom det rör bekymmer i den miljö vi alla dagligen rör oss i. Mötet diskuterade en del kring avgränsningar till området personlig service och hur lagstiftningen om enkelt avhjälpta hinder är relevant eller inte.
Det måste vara enkelt att delta
Många lokalföreningar har redan omfattande aktiviteter på området tillgänglighet. Det fanns en gemensam uppfattning att det var viktigt att göra det enkelt för medlemmar att delta genom att exempelvis förmedla nummer till personer på kommuner dit man kan anmäla de tillgänglighetsproblem man stöter på.
Många menade också att det är viktigt för påverkansarbetet att samla ihop erfarenheter från alla lokalföreningar för att kunna visa på bredden på problematiken i kontakten med politiker och tjänstemän.
Lyssna på medlemmarna
Styrelsen fick i uppdrag att fundera vidare på hur distriktet praktiskt kan stödja lokalföreningarna i arbetet och lokalföreningarna fick uppdraget och gå tillbaka till sina medlemmar och titta på hur de kan få in kampanjen i sina verksamhetsplaner. Det beslutades också att kampanjen ska genomföras under en avgränsad tid under hösten 2012. Då hinner alla föreningar ta upp och diskutera frågorna på sina årsmöten.
Malin Ekman Aldén, styrelseledamot