Björne Karlsson från distriktet och Anita Konrad Barvelid från landstinget framför en modell av nya Karolinska sjukhuset.
Vi påverkar tillgängligheten i nya Karolinska sjukhuset
Först 2016 slår Nya Karolinska sjukhuset i Solna upp portarna, men redan nu pågår arbetet med att göra lokalerna tillgängliga, ett arbete som distriktet deltar i.
Den heter skyltgruppen, en grupp på femton personer bestående av arkitekter, ansvariga för den konstnärliga utsmyckningen och representanter från olika intressegrupper, som Sofia Naesström och Björne Karlsson från distriktet.
-Det har inte varit så mycket snack om att det ska vara snyggt. Det har jag varit med om tidigare i andra sammanhang, säger Sofia Naesström.
Björne Karlsson för handen över en modell av det nya sjukhuset. Han och Sofia Naesström besöker utställningen kring det nya sjukhuset tillsamman med Anita Konrad Barvelid som är ordförande i skyltgruppen.
Bilder på väggarna visar hur det nya sjukhuset ska se ut. Det är ljust och luftigt och inredningen är mer färgglad än vad man är van vid i ett sjukhus.
"Då sa vi ifrån"
Under promenaden genom utställningen frågar Vår Synpunkt Sofia Naesström om arbetet i skyltgruppen. I flera fall har hon haft synpunkter på den skyltning som planerats.
-Flaggskyltarna, som sticker ut från väggen, skulle enligt planerna sitta 185 cm upp på väggen, det vill säga i huvudhöjd om man är lite längre. Där sa vi ifrån, säger Sofia Naesström.
Hon har ett positivt intryck av de möten som hållits.
-När jag sa att informationstavlor måste ha mörk botten och ljus text för att inte blända, då kände jag att de andra i gruppen lyssnade och tog till sig argumenten.
-Vi har även kunnat påverka var det ska finnas skyltar i punktskrift, säger hon.
Konst eller skyltar
-De som arbetar med den konstnärliga utsmyckningen vill använda den som vägvisare – vi vill ha skyltar. Det är viktigt att man hittar på ett sjukhus. Om en väggmålning av lekande barn ska visa vägen till en barnavdelning kan det bli svårare för oss att hitta, säger Sofia Naesström.
-Vi är många som ser lite grann och som behöver bra skyltar. Då klarar vi oss själva. Dessutom rör sig många äldre på sjukhuset. Deras oro minskar om det finns bra skyltar. Detta är argument jag tar upp på våra möten, säger Sofia Naesström.
-Det finns en stor brist på kunskap. Många tror till exempel att vi som har en synskada alltid har någon med oss, säger hon.
Ledstråk viktigast
När det gäller information till den som besöker sjukhuset är det allra viktigaste att det finns ett ledstråk fram till receptionen. Och att man som besökare vet det i förväg.
-Vi har pratat mycket om hur viktig kallelsen är. Det är viktigt att kallelsen innehåller information om hur man orienterar sig. Man kan skicka med en taktil karta till den som inte ser eller skicka kallelsen som sms till den som kan få den uppläst i telefonen, säger Sofia Naesström.
Johan Rosengren