Ledare
Vi ser bakåt och tar sats framåt
Vi närmar oss årsmötet inom Synskadades Riksförbund i Stockholms och Gotlands län. I denna ledare summerar Kaj Nordquist viktiga händelser under förra året.
Meningen med vårt arbete är att förbättra situationen för synskadade. Eller, med andra ord, att öka våra möjligheter att själva kontrollera våra egna liv.
År 2010 inträffade ett trendbrott inom vårt distrikt. Antalet medlemmar ökade, kanske inte så mycket, men det var ett första brott i den neråtgående kurva som vi har haft i cirka 20 år. Och det bör noteras att vi fick pris som bästa distrikt inom SRF 2011, för att vi ökat mest i landet under 2010. Framåt gäller det att hålla i detta och rekrytera fler. Målet är att alla som har en synskada ska se det som naturligt att bli medlemmar.
Tyvärr fortsatte inte det lilla trendbrottet 2011. Vi är några färre igen. Dock finns positiva lokala exempel i Gotlandsföreningen och i Järfälla/Upplands-Bro. I vårt arbete för att få fler medlemmar fortsätter vi att dela ut våra foldrar bland annat vid ögonseminarier på S:t Eriks ögonsjukhus. Under året har vi också själva genomfört egna ögon- och rehabiliteringsseminarier, öppna för såväl medlemmar som blivande medlemmar.
Distriktet har också regelbundet ordnat träffar för medlemmar i de kommuner där ingen lokalförening finns.
För femte året i rad anordnades medlemsforum, som hölls en lördag under hösten i Gotlandssalen, där alla medlemmar är välkomna och kunde delta i olika seminarier, köpa ljudböcker, fika i caféet med mera.
Under 2011 ordnade vi två läger för synskadade barn och ungdomar, ett på Kärsön i Stockholm och ett på Fröjel på Gotland.
Vi producerar taltidningen Läns- och Riksnytt, med ekonomiskt stöd från SLL, Stockholms läns landsting. Tidningen beskriver företeelser inom vår region på ett sätt som ökar våra möjligheter att delta i samhället och tillgodogöra oss kulturlivet. Den publiceras på daisy-skiva och Internet. Under 2011 fick vi inte något extrabidrag för att publicera tidningen i fler format från SLL:s kulturnämnd.
Inför de allmänna valen i september 2010 inbjöds samtliga partier inom landstinget till frukostmöten. Efter valet och fram till nu har vi sedan träffat nästan alla landstingsråd, både inom den styrande majoriteten och oppositionen. Vi passar alltid på att beskriva vårt arbete och våra viktigaste frågor.
Samverkansmodellen med SLL, Stockholms läns landsting, har fortsatt 2011. Vi samverkar och samråder på olika sätt för att påverka politiker och tjänstemän. Inom vår organisation genomförs funktionärskurser för att våra representanter ska vara så effektiva som möjligt i sitt påverkansarbete.
Vår ekonomi är god. Anslagen från SLL har fortsatt vara på en nivå som motsvarar våra äskanden. All personal har nu för tiden sin placering på Gotlandsgatan 46. Detta är ett framsteg mot tidigare, då flera anställda hade sina huvudsakliga arbetsplatser utspridda över länet.
Jag vill varmt tacka alla som på olika sätt bidragit till att vi har kunnat genomföra vår verksamhet under 2011. Det gäller bidragsgivare, funktionärer, fast och tillfälligt anställd personal.
Det drar sig mot årsmöte och vi tittar bakåt för att ta sats framåt. Och i år kommer vi att blicka mot vårt 2013. Året då det är hundra år sedan Kamratföreningen Enigheten bildades. Den förening som var grunden för det vi numera kallar distriktet.
Kaj Nordquist; Ordförande SRF
Stockholms och Gotlands län