Vi anmäler Centralen för bristande tillgänglighet

Synskadades Riksförbund i Stockholms och Gotlands län anmäler Stockholms Centralstation och fastighetsägaren Jernhusen till Stadsbyggnadsnämnden. En genomgång av tillgängligheten på Centralen visar att bristerna är stora och många.

– Centralen är ett enormt misslyckande i fråga om tillgänglighet. Det är obegripligt att stadsbyggnadsnämnden inte har gripit in för länge sedan och krävt förbättringar av fastighetsägaren, säger Lennart Karlsson, ombudsman vid distriktet.

Det handlar om problem som inte kan skyllas på den stora ombyggnation som nu pågår på Centralen. Distriktet har gjort en stor kartläggning av brister i tillgängligheten, en kartläggning som ligger till grund för anmälan.

Påtagliga olycksrisker
Anmälan tar upp 20 brister i miljön som drabbar synskadade resenärer. I vissa fall rör det sig om påtagliga olycksrisker. Det saknas till exempel kännbara markeringar på fjärrtågens perronger. Konsekvensen är att blinda och gravt synskadade riskerar att ramla ner på spåren.

Synskadade riskerar också att skadas av slagdörren till centralhallens hiss, som öppnas med alltför stor kraft. Hissar saknar anpassningar för att fungera för synskadade.

Det saknas ledstråk att följa. Detta trots att lagstiftningen sedan många år tillbaka säger att ledstråk ska finnas i anläggningar som Centralen.

– Det är skrämmande att Sveriges viktigaste knutpunkt tillåts ha så stora brister. Nu är det hög tid att politikerna i handling visar vad de länge sagt i ord, säger Lennart Karlsson.

Delat ansvar
En svårighet är att olika företag ansvarar för olika delar av centralstationen. För trappor och ledstråk ansvarar fastighetsbolaget Jernhusen och för perrongerna ansvarar Trafikverket. Resebutiken, där biljettautomater och kölappar inte är anpassade, är SJ:s ansvar.

Samtidigt finns ett samlat tillsynsansvar hos stadsbyggnadsnämnden, dit distriktet nu skickat sin anmälan.

Lagen ställer också tydliga krav när det gäller tillgänglighet och kommunen har möjlighet att utfärda böter om fastighetsägaren inte åtgärdar brister.

"Använd lagen aktivt"
– Misskötseln har pågått år efter år utan att stadsbyggnadsnämnden reagerat. Vi kräver att ordföranden och borgarrådet Regina Kevius bryter passiviteten och börjar använda Plan- och bygglagen aktivt, säger Fredrik Stockhaus, ordförande i SRF Stockholms stad.