Kaj Nordquist har gråvitt hår och skägg.
Kaj Nordquist.

Ledare: Hundraårsjubileum

Kaj Nordquist pekar i denna ledare på behovet av att utnyttja hundraårsfirandet till något positivt för SRF Stockholms och Gotlands län.

Den första februari 1913 samlades några blinda hantverkare i Stockholm och bildade "Kamratklubben Enigheten". Efter 100 år av diverse förvecklingar är vi nu Synskadades Riksförbund, Stockholms och Gotlands län. Vi räknar vår början till just den första februari 1913.

Nu börjar vår höst 2012. Och snart är vi förbi jul och nyår. Så har det gått alla andra år, så fort går det säkert den här gången med. Och sedan är vi där. I vårt etthundrade år. Nu ska vi givetvis slå på lite större än andra år. Den första februari kommer vi att bjuda medlemmar på tårta och kaffe på eftermiddagen. Det blir en middag den kvällen, då vi kommer att bjuda in politiker från alla partier i landstinget. Och självklart hoppas vi att många medlemmar kommer då också. Årsmötet blir lite pampigare än vanligt.

Allt som jag skrivit ovan är vad man kan vänta sig. I en organisation ska man fira sina jubileum. Det är en viktig del av det inre arbetet. Men samtidigt ska vi göra något utåt och externt av 100-årsfirandet, förstås.

Jag tänker mig att det blir nästa års kampanj. Men vad ska vi göra då? Det vore kul om många hjälper till och föreslår. Hur kan vi på bästa sättet utnyttja att vi nu arbetat i 100 år?

Exempelvis är det i år 2012 100 år sedan Lyckopenningen skapades till förmån för blinda. Och det talar naturligtvis SRF om högt och tydligt. Vi minns 1989, då SRF, riksorganisationen firade 100 år.

En kampanj om året ska vi ha. Så varför inte driva ett arbete med medlemsrekrytering som får extra fart 2013? Skulle vi kunna sätta något mål som anknyter till siffran 100? Eller till siffran 1913 eller 2013? Det skulle vara väldigt positivt om vi alla tillsammans kan spåna fram idéer om hur vi blir mer synliga och dessutom många fler nästa år.

Den första februari 1913 hade väl knappast de blinda hantverkarna i Stockholm någon aning om att de skapade något som skulle bestå i 100 år? Men vi vet att så blev fallet, så vi behöver inte tveka om att vi ska sträva vidare i 100 år till.

Kaj Nordquist; Ordförande

SRF Stockolms och Gotlands län

Kamratklubben Enigheten

Den första februari 1913 bildades Kamratklubben Enigheten, som från början var en diskussionsklubb för 29 blinda hantverkare vid Majorsgatan i Stockholm.

Det yttersta målet var att bli självförsörjande och nyttiga samhällsmedborgare. Därför var tre frågor viktiga redan från början: utbildning, arbete och bostäder.

Den som skulle bli medlem i Kamratklubben skulle vara blind eller synsvag, hantverkare och inte äldre än 60 år vid inträdet.