"Du lär dig ta hand om sig själv"
Maja Reichard, 21, slog sitt eget världsrekord och vann guld i 100 meter bröstsim i Paralympics i London i början av september.
Hur gick det till när du började idrotta?
-Jag provade väldigt många olika idrotter när jag var yngre. Alltifrån att rida till jiu-jitsu och dans, men jag fastnade inte för något. Jag tyckte inte att det var så roligt. Då sa min mamma: " Lär dig åtminstone att simma alla simsätt, du har ju alltid älskat vatten". Jag gick med på det, men på villkoret att jag aldrig skulle behöva tävla. Jag tyckte det var jätteläskigt. Alla verkade så duktiga. Jag uppfattade det som att det var hård konkurrens och att alla inte var så snälla mot varandra.
Efter ett år lyckades en tränare övertala mig att följa med på en tävling och jag märkte hur roligt det var. Jag träffade nya kompisar och fick följa med på träningsläger. Det roligaste var att träffa kompisar, jag tyckte själva tävlandet var jobbigt i början. Det var också roligt att gå framåt och jämföra, inte med andra utan med vad jag själv presterat tidigare.
Vad har idrotten betytt i ditt liv?
-Den har nog betytt väldigt mycket. Jag har nog formats väldigt mycket av mitt idrottande. Idrotten tar mycket tid. Jag har blivit tvungen att planera mitt skolarbete och allt annat. Jag har blivit en planeringsmänniska.
-Jag har också fått resa och blivit mer självständig. Nu vågar jag vara framåt och testa saker. Annars hade jag nog inte gjort det. Du lär dig ta hand om sig själv.
Hur har synskadan påverkat idrottandet?
När jag började simma såg jag en del. Jag var fortfarande synskadad, men jag såg en del. Många hade föräldrar med sig på träningslägren. Jag hade inte det. Det beror på hur du är som människa också. När du åker iväg på ditt första läger är du nervös, så är det för alla, men det finns alltid personer som hjälper till när det behövs.
Vad har du för råd till personer med synskada som vill börja idrotta?
-Man ska hitta något som är roligt. Det är det absolut viktigaste. Har man inte roligt kommer man inte att fortsätta. Idrott ger så mycket, du lär dig kroppsuppfattning, att hantera din egen kropp. Så hitta något du tycker är roligt.
Sedan finns det idrotter som är mer eller mindre lämpliga om man inte ser. Men det handlar också om att lägga idrottandet på en nivå som man själv trivs med. Alla måste inte nå elitnivån.